Jūnija sākumā Vecrīgas saldējuma kafejnīcas īpašnieks Dario Boni sociālajā tīklā “Facebook” veica ierakstu, kurā pauda savu sašutumu par Valsts valodas centra rīcību. “Es ieguldīju savu (itāļu) naudu šajā valstī, un es tiku padarīts par noziedznieku. Vai šis ir veids, kā ārvalstu investori tiek laipni gaidīti?" rakstīja Boni. “Latvijas avīze” noskaidroja situācijas detaļas un informē par notiekošo.

 


Uzņēmējs sociālajā tīklā informēja, ka ir ticis sodīts ar naudas sodu, kaut gan Valsts valodas centrs itāli uzaicināja ierasties uz pārrunām. Kā informē pats uzņēmējs, pārrunas esot bijušas veiksmīgas.

“Vispirms Valsts valodas centrs saņēma mutvārdu sūdzību no kafejnīcas apmeklētājiem, ka šajā kafejnīcā vīrietis saldējuma pircējus apkalpojot nevis latviski, bet angļu valodā. Brīdī, kad VVC inspektore ieradās pārbaudīt šo sūdzību, kafejnīcas īpašnieks, kurš tobrīd atradās tirgotavā, latviski ar viņu nerunāja. Tāda situācija nav atbilstīga Valsts valodas likumam, skaidro VVC pārstāvis Viesturs Razumovskis. Ja tiek sniegts pakalpojums, tas jānodrošina valsts valodā. Taču, tā kā pēc 10 minūtēm no blakus telpas ieradusies pārdevēja, kurai beidzies pusdienlaiks un kura pircējus apkalpo latviešu valodā, VVC secina, ka Valsts valodas likumam neatbilstīgā situācija bijusi īslaicīga un uzņēmuma īpašnieka rīcība nav bijusi tīši ļaunprātīga,” par notikušo informē la.lv.

Valsts valodas centrs ieteica uzņēmumam laikā, kad pārdevēja izmanto pusdienu pārtraukumu, pie kases novietot valsts valodā informējošu zīmīti, ka pēc 10-15 minūtēm klienti tiks apkalpoti latviešu valodā. VVC tāpat pieprasīja, lai saldējumu nosaukumi būtu uzrakstīti valsts valodā, ne tikai itāliski.

VVC pārstāvis skaidroja, ka jebkura pārbaude var būt stresa pilna, tās beigās persona saņem pārbaudes akta otro eksemplāru, un, ja nesaprot, kas īsti tajā teikts, var kaut ko pārprast. Iespējams, tāpēc Boni nodomāja, ka viņam uzlikts naudas sods.

 

la.lv